Atunci când îți înființezi o firmă, pe lângă faptul că te izbești de birocrația specifică, te vei întâlni cu o groază de ”necunoscute” care, cel puțin la prima vedere, te vor copleși.
Articolul de față, are rolul de a face puțină lumină în ceea ce privește obligațiile tale din punct de vedere contabil și fiscal.
Odată cu înființarea firmei, trebuie să te gândești și la modul în care vei organiza contabilitatea, fie la nivel intern, fie vei decide să externalizezi acest serviciu. Mai multe detalii despre acest aspect poți găsi aici (atunci când se dă click pe ”aici”, să se deschidă articolul anterior).
De obicei, mai ales pentru firmele nou înființate care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, este preferată varianta încheierii unui contract de prestări servicii cu o firmă de contabilitate, costurile fiind mult mai mici decât cele cu angajarea unui contabil. Organizarea unui departament intern de contabilitate nu își are sensul în cazul firmelor mici.
Să presupunem că te decizi să externalizezi contabilitatea. Poți căuta o astfel de societate printr-un simplu search pe google sau poți merge pe bază de recomandări. Oricum ai face, caută o firmă care să îți inspire încredere și cu care să poți colabora ușor.
Ce va trebui să faci tu?
La începutul fiecărei luni va trebui să predai documentele rezultate din tranzacțiile lunii anterioare către biroul de contabilitate. De exemplu, documentele lunii Noiembrie le vei aduce la contabilitate la începutul lunii Decembrie.
Ai grijă să predai toate documentele emise și primite în numele companiei, pentru că altfel nu vor mai rezulta anumite corelații. Aceste documente înseamnă de obicei: Facturi, Chitanțe, Bonuri fiscale, Z-uri, Extrase de cont sau orice alt document care reiese din activitatea societății.
Odată predate documentele, urmează contabilizarea acestora. În cazul în care firma ta are salariați, va trebui să prezinți la contabilitate și un pontaj pentru a se putea face statul de salarii.
După ce au fost înregistrate toate tranzacțiile economico – financiare ale firmei tale în programul de contabilitate, urmează întocmirea declarațiilor fiscale. Astfel, până pe data de 25 a lunii următoare, este obligatorie depunerea următoarelor declarații (dacă este cazul):
- Declarația 112 – această declarație reflectă obligațiile societății în ceea ce privește plata contribuțiilor și impozitului pe veniturile din salarii. Se depune de către firmele care au salariați.
- Declarația 300 – această declarație reprezintă decontul de TVA și are rolul de a reflecta TVA-ul de plată sau de recuperat. Se depune lunar sau trimestrial, în funcție de perioada fiscală aleasă.
- Declarația 394 – această declarație detaliază operațiunile impozabile din punct de vedere al TVA-ului. Se depune odată cu declarația 300.
- Declarația 390 – această declarație se depune atunci când firma desfășoară operațiuni cu alte firme din Uniunea Europeană. Aceste operațiuni înseamnă achiziții sau livrări intracomunitare de produse/servicii.
- Declarația 100 – această declarație reflectă mai multe tipuri de obligații de plată, printre care:
- Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor (1% pentru întreprinderile care au unul sau mai mulți salariați a căror norme însumate depășesc 8 ore/zi; sau 3% pentru firmele care nu au salariați, sau care au, dar cu contracte care nu însumează împreună 8 ore/zi) – se depune trimestrial.
- Impozitul pe profit/plăți anticipate (16%) – se depune trimestrial.
- Impozitul pe dividendele distribuite (5%) – se depune în luna în care sunt distribuite dividendele.
- Orice altă declarație, în funcție de specificul firmei.
Tot până pe data de 25, trebuie plătite impozitele/taxele/contribuțiile rezultate din aceste declarații către ANAF. Plata se poate face la ghișeu prin intermediul foilor de vărsământ sau prin ordin de plată.
În mare, operațiunile care se desfășoară lunar pot fi împărțite în 4 categorii: aducerea documentelor; contabilizarea acestora; întocmirea și depunerea declarațiilor; plata datoriilor fiscale.
La finalul anului, expertul contabil va trebui să întocmească situațiile financiare anuale și, dacă este cazul, să depună anumite declarații (ex: Declarația 101 privind impozitul pe profit).
Dacă stai să analizezi cele scrise mai sus, vei realiza că, odată gasit contabilul potrivit pentru firma ta, principala responsabilitate pe care o ai, pe lângă corectitudinea și legalitatea documentelor, este aducerea acestora la contabilitate într-un timp rezonabil (indicat ar fi până pe data 5 a lunii următoare) pentru a nu fi prelucrate în grabă. Pentru a avea o contabilitate care să reflecte realitatea, este important ca actele să fie complete și să nu existe lipsuri.
Ține din scurt relația cu contabilul tău și încearcă să te folosești de datele contabile! Cu siguranță te vor ajuta să îți optimizezi anumite procese de afaceri!
Succes!